اسلو فود و حمایت از عسل نیمه وحشی در اتیوپی _آفریقا

چکیده :
امروز می خواهیم به بهانه حمایت جنبش اسلو فود از زنبورداران بومی در آفریقا به بررسی یک عسل خاص بنام عسل سفید اتیوپی یا عسل نیمه وحشیِ معروف که در اتیوپی تولید می شود بپردازیم.
اسلو فود ایتالیا

جنبش اِسلو فود و حمایت از عسل اتیوپی (Slow Food)

امروز می خواهیم به بهانه حمایت جنبش اسلو فود از زنبورداران بومی در آفریقا به بررسی یک عسل خاص بنام عسل سفید اتیوپی یا “عسل نیمه وحشیِ معروف آفریقایی” که در اتیوپی تولید می شود بپردازیم و به تولید عسل و صادرات عسل در کشور معروف و سر سبز اتیوپی در قلب آفریقا نیز نگاهی از دریچه آمار بیندازیم.این عسل در جنوب غربی اتیوپی از درختان بومی در فصل گلدهی جمع آوری می شود و با فروش این عسل نیمه وحشی به نوعی از جنگل ها و جوامع محلی اتیوپی حمایت می شود.(Slow Food International)

جنبش اسلو فود و خمایت از عسل اتیوپی

جنبش جهانی حفاظت از غذاهای محلی (Slow food)

من اخیراً در یک سخنرانی درباره عسل اتیوپی شرکت کردم که توسط “Slow Food SF” برگزار شد.اسلو فود (SF) جنبش جهانی حفاظت از غذاهای محلی و سنتی  است که در ابتدا در اواخر دهه 1980 در ایتالیا راه اندازی شد. اسلو فود به عسل کمیاب و لطیف تولید شده در اتیوپی علاقه پیدا کرده است و می خواهد آن را در سطح بین المللی تبلیغ کند. در دو سال گذشته، این سازمان زنبورداران ارگانیک ایتالیایی و کشاورزان اتیوپیایی را گرد هم آورده است تا دانش خود را در مورد تکنیک های تولید عسل به اشتراک بگذارند.

اسلو فود_بومیان آفرقایی_اتیوپی
بومیان اتیوپی و حمایت جنبش اسلو فود از کسب و کارهای محلی

به دلیل ارتباط با ایتالیا، ارائه این سخنرانی در محوطه خیره کننده سفارت ایتالیا، در حومه آدیس، در پای تپه های سرسبز انتوتو برگزار شد. سفارت ایتالیا که تنها 15 دقیقه از مرکز شهر فاصله دارد، اما از شلوغی و جمعیت اطراف آن محافظت می شود، یادآور عمارتی در آلپ جنوبی است که در عین حال با درختان اکالیپتوس و گیاهان نیمه گرمسیری احاطه شده است. در دهه 1930 ساخته شده و در طول پنج سالی که اتیوپی تحت حاکمیت ایتالیا قرار گرفت، به عنوان اقامتگاه فرماندار ایتالیا عمل کرد. امروزه بسیاری از گردهمایی ها، ارائه ها و رویدادهای اجتماعی در آدیس در داخل سفارتخانه های کشورهای مختلف من جمله ایتالیا برگزار می شود.

عسل بخشی از فرهنگ اتیوپی است. عمدتاً برای تهیه تج، یک دم نوش سنتی عسل خانگی که شراب عسل نیز نامیده می شود، استفاده می شود. هیچ مراسم یا گردهمایی خانوادگی بدون نوشیدن تج برگزار نمی شود. در برخی مناطق به دلیل خواص آنتی بیوتیکی آن به عنوان دارو برای درمان تعدادی از بیماری ها نیز استفاده می شود.

از آنجایی که در مقادیر زیاد استفاده می شود، اتیوپی ها به طور سنتی آن را با وزن در بازار خریداری می کنند، جایی که تا همین اواخر هنوز در گونی های چرمی بزرگ فروخته می شد. اکنون کیسه های مصنوعی جایگزین آن ها شده است، زیرا چرم ارزش آن افزایش یافته و به دباغی ها فروخته می شود. اتیوپی همچنین یکی از بزرگترین تولیدکنندگان عسل در جهان و تا حد زیادی بزرگترین تولیدکننده عسل در آفریقا است.

زنبوردار آفریقایی_زنبورداری در آفریقا
اتیوپی بزرگترین تولید کننده عسل طبیعی در آفریقاست

عسل همچنان یک محصول بسیار منطقه ای است. طعم و بافت آن از منطقه ای به منطقه دیگر متفاوت است، زیرا گیاهان و پوشش گیاهی اتیوپی بسیار متنوع است. هر منطقه یک نوع عسل منحصر به فرد تولید می کند. به عنوان مثال در Tigray، شمالی ترین منطقه اتیوپی، عسل دارای رنگ سفید متمایز و بافت دانه ای است.عسل این منطقه از یک شکوفه محلی از خانواده گیاه مریم گلی به نام لابیات ساخته شده است که به آن رنگ غیرعادی می دهد.

عسل سفید تیگری بیشترین تحسین را در کشور دارد و به عنوان یک غذای لذیذ به حساب می آید. در دهانه ونچی واقع در حدود 120 کیلومتری شرق آدیس آبابا، عسل صاف کهربایی رنگ از درخت درخت اریکا، گونه ای از گل اریکا که در دهانه یافت می شود، ساخته شده است. شخصاً عسل ونچی مورد علاقه من است. بافتی غنی و طعمی لطیف دارد و کمی دودی است که آن را شبیه هیچ عسل دیگری نمی کند. این به این دلیل است که زنبورداران سنتی هنوز کندو را دود می کنند تا زنبورها را بترسانند و لانه زنبور را بگیرند.

عسل اتیوپی_عسل سفید اتیوپی_عسل اسلو فود
روش های بومی و سنتی در برداشت عسل در اتیوپی

اسلو فود اکنون به زنبورداران اتیوپیایی کمک می کند تا منحصر به فرد بودن عسل خود را حفظ کنند و در عین حال تکنیک های مدرن تری را معرفی کنند. آنها همچنین بسته بندی جذاب و استانداردتری را در ظروف شیشه ای با برچسب متمایز (بر خلاف ظروف پلاستیکی مورد استفاده فعلی) معرفی کرده اند تا بتوانند در بازارهای بین المللی به فروش برسند.

این ظروف شیشه ای توسط یک شرکت شیشه ای ایتالیایی اهدا شده است و هر زمان که شخصی بین ایتالیا و اتیوپی پرواز می کند، باید به عنوان چمدان در چمدان حمل شوند. تولید شیشه همچنان در اتیوپی محدود است و کالاهای وارداتی مشمول مالیات سنگینی هستند، بنابراین مردم اینجا باید پاسخ‌های خلاقانه‌ای ارائه دهند.

نگاهی به تولید عسل در کشور اتیوپی از دریچه آمار و اعداد

در سال 2012، اتیوپی نزدیک به 46000 تن عسل تولید کرد که نسبت به 29000 تن در سال 2000 افزایش قابل توجهی داشت. در واقع، تولید عسل در این کشور با نرخ رشد مرکب سالانه 3.9 درصد از ابتدای قرن گذشته رشد داشته است. . این رشد مداوم و قوی به این معنی است که در دهه گذشته، تولید عسل اتیوپی از کانادا پیشی گرفته است و این کشور آفریقای شرقی را در جایگاه فعلی خود به عنوان نهمین تولیدکننده بزرگ جهان و بزرگترین تولیدکننده در آفریقا قرار داده است.

استخراج عسل از موم در آفریقا با دست_اکستراکت عسل با دست

ترکیب این کشور از زمین های مرتفع و گونه های گیاهی متنوع، محیطی ایده آل را برای تولید زنبورها و عسل فراهم می کند. نوع عسل تولید شده توسط کلنی زنبور عسل بستگی به نوع شهد آن زنبورها دارد. با هزاران گیاهی که زنبورها می توانند از آنها استفاده کنند، انواع مختلفی از عسل تولید می شود. منشا آن می تواند تک گل یا چند گل باشد، به این معنی که زنبورها ممکن است برای ساختن لانه زنبوری خود به یک گونه گیاهی منفرد یا چندین گونه مختلف ضربه بزنند.

اگرچه انواع زیادی از عسل باکیفیت تولید شده در اتیوپی وجود دارد، اما یکی از آن‌ها وجود دارد که بسیار مورد توجه مصرف‌کنندگان قرار می‌گیرد: عسل سفید از شمالی‌ترین استان تیگری. عسل از شهد گیاهان خانواده Lamiaceae (شامل مریم گلی، رزماری، ریحان، مورینگا وحشی و همچنین چندین گیاه معطر دیگر) گرفته می شود و به دلیل طعم غیرمعمول آن مورد احترام است. در نتیجه، تمایل به دریافت قیمت های بالاتر دارد.

گیاهان منبع شهد عسل سفید در اتیوپی
گیاهان شهدزا در تولید عسل طبیعی در کشور اتیوپی_آفریقا
آخرین آمار از صنعت زنبورداری اتیوپی

اتیوپی بین 8 تا 10 میلیون کلنی زنبور عسل دارد که حدود 7.5 میلیون از آنها توسط انسان اداره می شوند. کلنی‌های تحت مدیریت انسان می‌توانند اشکال مختلفی داشته باشند، اما در ابتدایی‌ترین سطح به این معناست که مردم نوعی محفظه را برای زنبورها فراهم می‌کنند که از شکارچیان محافظت می‌کنند و به زنبورها اجازه می‌دهند تمام وقت و انرژی خود را به تولید عسل اختصاص دهند. بیشتر عسل اتیوپی دو بار در سال، در ماه های اکتبر-نوامبر و آوریل-ژوئن برداشت می شود. اما در برخی نقاط، مانند منطقه بنچ ماجی در منطقه جنوبی کشور، برداشت در تمام طول سال انجام می شود.

این شرایط در مقایسه با ایالات متحده، پنجمین تولیدکننده بزرگ جهان، که دارای تنها 2.5 میلیون کلنی زنبور عسل مدیریت شده و آب و هوای معتدل است که معمولاً هر سال فقط یک دوره برداشت را دارد، بسیار مطلوب است. با وجود این تفاوت ها، اتیوپی تنها 2.9 درصد از تولید عسل جهانی را در مقایسه با 4.2 درصد آمریکا به خود اختصاص داده است.

این اختلاف به دلیل تفاوت در روش های تولید است. اگرچه اکثر کندوهای اتیوپی توسط انسان مدیریت می شوند، ماهیت چنین مدیریتی نسبت به مکان هایی مانند ایالات متحده موثرتر است. نزدیک به 96 درصد از عسل اتیوپی از کندوهای سنتی به دست می آید که حداقل محفظه ها را ارائه می دهد – که می تواند به شکل یک کنده توخالی، یک سازه رسی یا ساختاری بر پایه گل باشد. اگرچه کندوهای سنتی از زنبورها در برابر عوامل محافظت می کند، اما هیچ نوع ساختار داخلی ایجاد نمی کند، به این معنی که زنبورها باید لانه زنبورهای خود را ایجاد کنند.

بروز کردن زنبورداری در اتیوپی ( زنبورداری صنعتی )
bulk african honey_عسل عمده و حمل و نقل در آفریقا
بسته بندی های حجیم و عمده عسل طبیعی بصورت جالب در اتیوپی

لانه زنبوری ساختارهای شش ضلعی است که از موم زنبور عسل ساخته شده و توسط زنبورها برای ذخیره عسل ساخته شده است. ترشح موم برای زنبورها وقت گیر و انرژی بر است و در نتیجه زمانی که زنبورها نیاز به ساخت لانه زنبور دارند، تولید عسل آسیب می بیند. و برای اینکه نگهبانان بتوانند از این کندوهای سنتی برداشت کنند، باید به صورت دستی مایع را از لانه زنبورها خارج کنند – فرآیندی که ساختارهایی را که زنبورها وقت و انرژی صرف ایجاد آن می کنند، از بین می برد. عملکرد این نوع زنبورداری معمولاً بین پنج تا هفت کیلوگرم در هر کندو است.

در کندوهای مدرن زنبورداران از ساختارهای مصنوعی استفاده می کنند که شکل و اندازه لانه زنبور طبیعی را تقلید می کند. در نتیجه زنبورها انرژی کمتری را برای تولید موم و انرژی بیشتری را برای تولید عسل صرف می‌کنند. این سازه‌های چوبی یا پلاستیکی معمولاً به شکل ورقه‌های منفرد هستند که روی یا در کنار یکدیگر قرار می‌گیرند و به نگهبانان این امکان را می‌دهند تا به راحتی یک ورقه را بدون آسیب رساندن به زنبورها یا ورق‌های دیگر جدا کنند.

هنگامی که نگهبانان یک ورقه را جدا می کنند، می توانند عسل را با استفاده از ترکیبی از کار دستی و ماشین آلات استخراج کنند و هنگامی که تمام عسل برداشته شد، ساختار می تواند دوباره در سال بعد استفاده شود.با این روش های مدرن و مدیریت شده تولید، عملکرد کندو به راحتی می تواند از 50 کیلوگرم در سال در هر کندو فراتر رود. در مقایسه با این، تولید عسل اتیوپی کمتر از یک دهم میزان بالقوه آن است.

“ The drums of Africa still beat in my heart “

برداشت عسل به روش های سنتی و کهن در قبایل اتیوپی

روش سنتی اتیوپی حداقل یک مزیت دارد – تولید بالای موم زنبور عسل. در واقع، اتیوپی دومین تولید کننده موم زنبور عسل در جهان است که پس از هند در رتبه دوم قرار دارد. موم زنبور عسل اگرچه شاید کمتر از عسل جذاب باشد، اما کاربردهای زیادی دارد. از آن به عنوان یک ماده آرایشی، یک افزودنی غذایی و به عنوان یک جزء سازنده شمع استفاده می شود. صنعت موم زنبور عسل پر جنب و جوش و پرسود است و قیمت آن از نظر وزن اغلب از عسل بیشتر است.

3 پاسخ

  1. اینقدر عسل های جاهای دیگه مثل آفریقا و .. اینا رو بزرگ نکنید وقتی عسل های خودمون اینقدر خوب و با کیفیت و خاص ان

  2. یعنی بعد از این همه آموزش و حمایت هنوز هم با دست عسل رو از موم خارج می کنن ؟

  3. زنبورداری آفریقا داره رشد می کنه و کم کم در دنیا بالا میاد و جایگاه پیدا میکنه و ما بر عکس داریم جایگاه مون رو از دست میدیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *