یکشنبه 31 فروردین 1404

ساعت کاری: 9 صبح الی 9 شب

آیکن جعبه-قیمت عسل طبیعی-قیمت ژل رویال-قیمت جینسینگ-قیمت گرده نخل خرما-عسل فروردین

ارسال رایگان

به سراسر کشور

عسل طبیعی-خرید عسل طبیعی-قیمت عسل طبیعی-خواص عسل طبیعی-عسل فروردین-min

خرید عسل طبیعی

وارد فروشگاه عسل شوید

ژل رویال اصل-خرید ژل رویال-قیمت ژل رویال-خواص ژل رویال-عسل فروردین-min

خرید ژل رویال اصل

فروشگاه تخصصی ژل رویال

جینسینگ اصل کره ای-خرید جینسینگ-قیمت جینسینگ-خواص جینسینگ-عسل فروردین-min03

خرید جینسینگ اصل

وارد فروشگاه جینسینگ شوید

خرید بره موم-خرید گرده گل-خرید گرده نخل خرما-قیمت بره موم-قیمت گرده گل-قیمت گرده نخل نر-عسل فروردین-min

محصولات سوپرفود

گرده نخل خرما، بره موم و...

آیا عسل فاسد میشه؟ بررسی نشانه ها و دلیل فاسد شدن عسل

چکیده :
آیا عسل فاسد میشه؟ عسل طبیعی یکی از معدود مواد ارگانیک است که بصورت خام و بدون مواد نگهدارنده، تا زمانی که میزان رطوبت عسل زیر ۱۸ درصد باشد امکان فاسد شدن آن فراهم نیست.
آیا عسل فاسد میشود؟-عسل فاسد میشه؟-عسل فاسد میشه؟-فاسد شدن عسل-دلیل فاسد شدن عسل-علائم فاسد شدن عسل-نشانه فاسد شدن عسل-عسل فروردین

عسل فاسد میشه؟

عسل طبیعی را می توان یکی از فساد ناپذیرترین مواد غذایی نامید که در مقایسه با سایر محصولات غذایی و کشاورزی همچون لبنیات و میوه‌ها فسادپذیری کمی دارد و دلیل این موضوع شگفت‌انگیز، ویژگی‌های فیزیکی و شیمیایی عسل است. می‌دانیم که دلیل فاسد شدن مواد غذایی، فعالیت میکروب‌ها و میکرو ارگانیسم‌های متعدد از جمله باکتری‌ها، قارچ‌ها و مخمرها هستند و در اثر فعالیت این موجودات به‌تدریج ماده غذایی فاسد می‌شود.

عسل در صورتی که رطوبت پایینی (زیر 18 درصد) داشته باشد و محیط نگهداری آن نیز مطلوب باشد به مدت چند سال حتی در دمای اتاق کپک نمی زند، ترش نمی‌شود و قابلیت مصرف دارد.

البته بایستی توجه داشت که به مرور زمان به جهت واکنش قهوه‌ای شدن و تبدیل قندهای ساده به ترکیبات حد واسط، کاهش ویتامین‌ها و ترکیبات موثره ارزش تغذیه‌ای عسل بعد از چند سال به شدت کاهش می‌یابد و این باور که عسل برای صدها سال قابلیت مصرف دارد مبنای علمی ندارد و توصیه ما مصرف و خرید عسل طبیعی، تازه و خام است و عسل‌های کهنه چندین ساله ارزش تغذیه‌ای نخواهد داشت.

عسل یکی از معدود مواد طبیعی است که حتی به‌ صورت کاملاً خام و بدون مواد نگهدارنده کپک نمی زند. با این‌که شاید برخی از باکتری‌ها و قارچ‌ها در عسل وجود داشته باشند اما تا زمانی که میزان رطوبت عسل زیر ۱۸ درصد باشد امکان جوانه‌زنی، رشد و تکثیر فراهم نیست.

تنها در صورتی که میزان رطوبت عسل بالای ۲۰ درصد باشد و یا به عسل آب افزوده شود به‌ تدریج و با کاهش فشار اسمزی عسل، زمینه تکثیر مخمرهایی از جمله ساکارومایسس روکسی فراهم شده و فرآیند تخمیر، ترش شدن و فساد آغاز می‌شود.

دلیل فاسد شدن عسل

البته به دلیل حضور آنزیم‌ها، برخی واکنش‌های شیمیایی در عسل صورت می‌گیرد و باعث بروز تغییرات تدریجی همچون کاهش میزان ساکارز، تولید مواد حد واسط مانند هیدروکسی‌ متیل‌ فورفورال، کاهش ویتامین‌ها و آنزیم‌ها می‌گردد. سرعت این تغییرات به ویژگی‌های و شرایط نگهداری عسل بستگی دارد.

در بسیاری از کشورهای پیشرفته برای برخی از محصولاتی که خاصیت غیرفاسد شدن دارند همچون عسل، نمک و شکر به جای عبارت تاریخ انقضاء از عبارت بهترین زمان مصرف استفاده می‌شود. درج تاریخ انقضا دوساله بر روی عسل‌های دارای مجوز به جهت رعایت قوانین و دستورالعمل‌های بهداشتی معاونت غذا و دارو است و بعد از دو سال اگر شرایط نگهداری عسل بهینه باشد و تغییرات خاصی در خواص عسل طبیعی صورت نگرفته باشد، این مدت برای دو سال دیگر قابل تمدید خواهد بود.

آیا عسل فاسد میشود؟-عسل فاسد میشه؟-عسل فاسد میشه؟-فاسد شدن عسل-دلیل فاسد شدن عسل-علائم فاسد شدن عسل-نشانه فاسد شدن عسل-عسل فروردین

دلایل علمی برای فساد ناپذیری عسل

  1. اشباع بودن عسل از قندها: ۸۰ تا ۸۵ درصد وزن عسل را قندها تشکیل می‌دهند. پس می‌توان عسل را یک محلول اشباع از قند در نظر گرفت. بسیاری از میکروارگانیسم‌ها توانایی فعالیت در این شرایط را ندارند.
  2. عسل دارای مقادیر کمی آب است و این باعث می‌شود که از محیط اطراف خود آب جذب کند. این ویژگی عسل منجر به دهیدراته شدن سلول‌های باکتری‌ها می‌شود و از رشد و تکثیر باکتری جلوگیری می‌کند. در نتیجه عسل فاسد نمی‌شود. معمولاً عسل‌هایی با مقادیر بالاتر از ۲۰ درصد رطوبت به‌تدریج در اثر فعالیت مخمرها و در ادامه باکتری‌ها مستعد ترش شدن می‌باشد.
  3. اسید غالب عسل گلوکونیک اسید است که توسط زنبورعسل و طی تجزیه‌ی گلوکوز تولید می‌شود. اسیدهای موجود در عسل باعث ایجاد یک محیط اسیدی با pH ۳تا ۴ می‌شود. علاوه بر این عسل دارای مقادیر کمی هیدروژن پراکسید است که از رشد باکتری‌ها جلوگیری می‌کند.

به‌صورت خلاصه می‌توان گفت ترکیب غنی از قندها به همراه یک‌سری ترکیبات ضدباکتریایی همچون پپتیدها و پلی‌فنول ها و محیط اسیدی، باعث می‌شود که عسل در برابر باکتری‌ها و سایر میکروارگانیسم‌ها ایمن بوده و فاسد نشود.

نشانه ها و علائم فاسد شدن عسل

تنها دلیل فاسد شدن عسل، رطوبت بالا است. در صورتی‌ که میزان رطوبت عسل کمتر از ۱۸ درصد باشد و در شرایط مناسب نگهداری شود، جوانه‌زنی و رشد میکروارگانیسم‌ها و به‌خصوص مخمرها در عسل به‌هیچ‌وجه انجام نمی‌شود؛ اما با افزایش رطوبت عسل محیط مناسبی برای رشد مخمرها از جمله ساکارومایسس روکسی ایجاد شده و فرآیند تخمیر و ترش شدن عسل آغاز می‌گردد.

این روند باعث تبدیل عسل به ترکیبات الکلی و سپس سرکه اصطلاحاً ترش و فاسد شدن عسل‌ می‌شود. عسل‌های مناطق مرطوب از جمله عسل مرکبات و جنگل در شمال کشور و یا عسل‌های نارس معمولاً رطوبت بالای ۲۰ درصد دارند و مستعد تخمیر هستند؛ بنابراین انبارداری این عسل‌ها برای مدت‌های طولانی‌تر از چند ماه توصیه نمی‌شود.

در هنگام ترش‌شدن عسل یک لایه کف که در واقع مولکول‌های دی اکسید کربن است در سطح عسل تشکیل می‌شود و بوی ترشیدگی خاصی به مشام می‌رسد. در صورتی که علائم ترشیدگی در عسل را مشاهده کردید نیازی به دور انداختن عسل نیست بلکه می‌توانید سرکه عسلی تهیه کنید.

سوالات پر تکرار شما پیرامون " عسل فاسد میشود؟ "

در شرایط نگهداری مناسب، عسل طبیعی تقریبا فاسد نمی‌شود. به دلیل رطوبت پایین، pH اسیدی و وجود ترکیبات ضدباکتری، عسل می‌تواند سال‌ها بدون خراب شدن باقی بماند. البته نحوه نگهداری نقش مهمی دارد.

اگرچه عسل به‌ندرت فاسد می‌شود، اما برخی نشانه‌ها ممکن است به کاهش کیفیت یا آلودگی آن اشاره کنند:

  • تغییر رنگ شدید و غیرطبیعی

  • بوی ترش یا نامطبوع

  • ایجاد کف یا گاز (نشانه تخمیر)

  • کپک‌زدگی (در صورت داشتن رطوبت زیاد)

خیر. شکرک زدن (تبلور) یک پدیده طبیعی در عسل است و نشانه‌ی فاسد شدن نیست. اتفاقا بسیاری از عسل‌های طبیعی، به‌ویژه در دماهای پایین‌تر، به مرور زمان شکرک می‌زنند.

برای جلوگیری از فساد و حفظ کیفیت:

  • در ظرف دربسته و غیر فلزی نگهداری شود.

  • دور از نور مستقیم خورشید باشد.

  • در دمای اتاق (حدود ۱۸ تا ۲۵ درجه) نگهداری شود.

  • از ورود رطوبت و آلودگی به ظرف عسل جلوگیری شود.

بله. عسل‌های تقلبی یا فرآوری‌شده (دارای شکر افزوده یا رطوبت بالا) احتمال بیشتری برای تخمیر، کپک‌زدگی و فساد دارند. عسل طبیعی و خام بسیار پایدارتر است.

9 پاسخ

    1. درود
      بهترین عسل، عسلی هستش که از مناطق پاک و ارگانیک بدست بیاد و در پرسه ی تولید زنبوردار دست نَبرد و تمام فرایند توسط زنبور عسل بدون کم و زیاد انجام بشه و عسل های کوهی به عسل های دشت ارجحیت داره و در نهایت ساکارز پایین و پرولین بالایی داشته باشه و دیاستاز کمی هرچه بالاتر باشه بهتر و میزان حداقلی اچ ام اف یعنی نزدیک به صفر داشته باشه و رنگ قرمز تیره داشته باشه این عسل برای ما فارغ از اینکه از چه گیاهی بدست امده بهترین عسل هستش.
      جناب ارسطو فیلسوف معروف یونانی عسل آویشن رو بهترین عسل دنیا می دونه.

  1. من شنیدم عسلی که برای زخم استفاده میشه باید پاستوریزه باشه این درسته؟ یعنی عسل حرارت دیده نباید استفاده کرد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *